Självförsörjning av Fisk till Grönt.

Vi var på en föreläsning i dag om Aquaponic system ”Akvaponik” på Svenska. Eftersom vi på ECO Safe Living jobbat och utvecklat systemet internationellt så använder vi oss av den internationella stavelsen Aqua=vatten Ponic=damm/kretslopp. 

Bullerbyn2020 alla communitys innehåller självklart ett Aquaponic system. Det är en central del i communityt. Det blir en viktig del av kretsloppet och mat produktionen. Men även som värme återvinning, kompostering och bidrar till luftrening. Sen får vi inte glömma dess funktion för vinterträdgården och SPA anläggningen.

Ett litet Aquaponic system på 50kvm ger ca2 ton fisk/år. Det ger möjlighet att odla 2-4 ton Clarias och 20-40 ton grönsaker per år. 2 ton förädlad (exempelvis rökt) Clarias innebär intäkter på 300 000 kronor. 2 ton fisk per år räcker för att täcka 100 personer behov av fisk och grönsaker.

Vi fick ta del av lite forskning och delar med oss av den enskilt största anledningen till att integrera Aquaponic i Bullerbyn2020 konceptet.

När 100 kilo foder ges till fisk, kyckling respektive gris produceras djur=kroppsvikt enligt nedanstående. Notera att fisken levererar mycket ätbart kött i relation till landdjuren. Kyckling och gris är enligt Jordbruksverket de klimatsmartaste landdjuren.

Källa: Maria Unell ”Refarm2030.se”

  1. 100 kilo foder ger 85-100 kilo fisk
  2. 100 kilo foder ger 35-60 kilo kyckling
  3. 100 kilo foder ger 20-30 kilo gris

Utöver fiskkött så producerar systemet 8-10ggr mer grönsaker, sallad, tomat, mm.

Annons

Kommentarer är stängda.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: